Search Assignments and Papers Here...


Custom Search

Friday, May 2, 2014

Leadership and personality Development SCDL Paper - 3


This solved paper of Leadership and personality Development of SCDL Pune has been contributed by Savita Kumari
 
THANKS TO: Savita Kumari

 1.       Self-esteem is a particular way of experiencing self and involves social, physical and economic components

Ans : False

2.       A student who could not pass the entrance exam for MBA, decides not to pursue further, is an example of
Ans: Flight

3.       Match Following
Elite Department                                                          People with high morale
Cynicism                                                                     People with low morale
Rigid system & control imposed by the management     High Productivity low morale
Management failure in proper discharge of planning      High morale low productivity

4.       Low expectation leads to low performance
Ans:  True

5.       Leadership is both process & a property  
Ans: True

6.       Norms are more enforced in formal groups than informal groups  
Ans: False

7.       The human factor that binds people together and motivates them towards goals is  
Ans: Leadership

8.       Motivators – are necessary for an individual’s performance in an organization.

9.       Hygiene factors – are necessary for an individual’s performance in an organization.

10.   Morale - Is the preparedness of the group of employees to subordinate the individual and the group goals of the organization.

11.      Attitude - Provide standards of competence and morality.

12.   Conflict -   Exist when a person believe that the behavior of the other person prevents him from his goal achievement.

13.   Exodus of skilled personnel from the organization is a morale indicator 
Ans: True

14.   It is generally more important in determining a person’s temperament than values and ideals
Ans:  Heredity

15.   Following factors will affect the efficiency with which you one execute the decision : 
Ans:  Capacity of the employees & available resources

16.     Absenteeism -   In india is dependent upon seasons.
17.   Main reasons why you are unable to make the lasting changes into your personality is:
ü  You are not replacing limiting thoughts with empowering thoughts
ü  You are not getting rid of your innermost limiting thoughts




Note: Please tally the answers and verify them from SCDL textbooks as all answers might not be correct.

0 Comments:

An Appeal to SCDL students

Dear SCDL Student,

We at http://scdlpapers.blogspot.com tries to collect and spread the knowledge in terms of the solved papers and assignments which we are getting through SCDL Alumni.
Now we request you to help other students through mutual sharing. Please send your assignment questions/papers to "mindgrill@gmail.com" . We will publish them on this blog along with your name.
Your help can be boon for many students to clear their exams.

Best of Luck and waiting for your contributions.

Team @ MindGrill
 

Interview Preparation | Placement Papers